Vandaag in Algemeen Dagblad: verkeerswethouder Bokhove laat bewoners Oud-Charlois stikken

Het Rotterdamse college van b&w heeft het prijzenswaardige streven om de lucht in Rotterdam schoner te maken. Daar is iedere Rotterdammer voor. Verkeerswethouder Judith Bokhove wil dat regelen door de twee belangrijke milieumeetpunten aan de Pleinweg op Zuid en de Statenweg in Blijdorp voor de gek te houden. Als die minder vervuiling meten, voldoet straks de hele stad aan de Europese normen, schrijft ze in een op vrijdag 30 oktober huis aan huis verspreide brief aan de bewoners van Oud-Charlois. Maar dat is niet waar. Bokhove kan twee DCMR-meetpunten misschien voor de gek houden, maar niet de Rotterdammers op Zuid.

Om de doelstelling van het college te halen heeft ze één rijstrook in de Maastunnelroute afgesloten, waardoor er minder auto’s langs de twee meetpunten rijden. Rotterdam heeft in totaal vijf meetpunten van de milieudienst DCMR. De meetpunten aan de Pleinweg en Statenweg meten de afgelopen jaren de meeste vervuiling.

Bokhove schrijft in haar brief aan de bewoners op Zuid over de verlenging van het ‘verkeersexperiment Maastunnel’ tot minimaal eind februari 2021 dat ze verwacht dat dit jaar de hele route tussen de DCMR-meetpunten aan de normen voor luchtkwaliteit voldoet. Dat heeft volgens haar ook te maken met gunstige weersomstandigheden en de coronacrisis. We moeten namelijk zo veel mogelijk thuisblijven! Plotseling lijkt de lucht in Rotterdam nu schoner.

Maar wij in Oud-Charlois hebben ondanks de coronacrisis toch last van haar verkeersexperiment: de gedeeltelijke afsluiting van de Pleinweg leidt tot méér verkeer over de zeer vuile, zesbaans Dorpsweg langs onze wijk en sluipverkeer in onze woonstraten vanwege files voor de tunnel. In Oud-Charlois en het westelijke deel van Carnisse wordt de lucht dus vuiler en in de woonstraten wordt het onveiliger door voorbijrazend sluipverkeer.

Wethouder Bokhove schrijft aan de bewoners dat ze de luchtkwaliteit structureel wil verbeteren en daarom een volgende stap wil zetten. Daarover gaat ze opnieuw niet vooraf overleggen met de bewoners, want ze schrijft letterlijk dat ze ons daarover tijdig gaat informeren “als het besluit is genomen”. Ze gaat ons dus voor de tweede maal voor een voldongen feit stellen. Ze laat ons dus gewoon stikken. Dat is jammer. Want verbetering van de luchtkwaliteit gaat ons allen aan en daar hoort een afgewogen pakket van maatregelen bij.

Wij in Oud-Charlois willen bijvoorbeeld geen doorgaand verkeer meer in de wijken. Wij hebben daar ook ideeën over. Ook het verkeersriool Dorpsweg-Groene Kruisweg zou minder belast moeten worden. Bovendien doorklieft de Groene Kruisweg het Zuiderpark. Dat park verdient meer rust, net als de bewoners op Zuid. Wij zijn dus niet tegen verkeersmaatregelen, maar doe dan meer dan ons als bewoners voor de gek te houden door twee DCMR-meetpunten te misleiden met domme afsluitingen. Wij gaan graag met de wethouder in gesprek.

Het bestuur van de Stichting Charlois aan de Vliet

Ido Smits, voorzitter
Ursul Schaap, secretaris
Koen Stapelbroek, penningmeester

Het Algemeen Dagblad publiceerde deze opinie vandaag.

Open Rotterdam publiceerde op 12 november 2020 het volgende item over het sluipverkeer. https://www.openrotterdam.nl/verkeersexperiment-bij-maastunnel-geslaagd-bewoners-van-oud-charlois-en-blijdorp-vinden-van-niet/content/item?1167542

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *