Wethouder Vermeij heeft “mooi en stevig gesprek” met bewoners Boergoensevliet

Wethouder Roos Vermeij van wijkzaken had – in haar eigen woorden – op 20 mei een “mooi en stevig gesprek met de Stichting Charlois aan de Vliet over de wijk, de Boergoensevliet, wijk aan zet, de kracht van betrokken bewoners.” Ze bood namens de gemeente een moerascipres aan aan de stichting als dank voor tien jaar goede samenwerking.

De aanleiding voor haar bezoek was een artikel van de stichting in NRC van 25 maart over lessen uit tien jaar wijkverbetering. Het gesprek ging over het feit dat de bewoners ideeën hebben voor de verbetering van de wijk die geheel passen in de wensen van het huidige college. Sommige ideeën kunnen de bewoners zelfs binnen 24 uur laten realiseren, bijvoorbeeld een voorstel om te komen tot een voetgangers- en fietsersvriendelijke wijk, waarin de auto te gast is terwijl alle woningen even goed bereikbaar blijven als in de huidige situatie. Maar de ambtenaren van de gemeente krijgen geen tijd om die ideeën uit te voeren doordat alle uren van het jaar al volgepland zijn. Er is dus altijd tenminste een jaar vertraging, behalve als ambtenaren buiten hun  jaarplannen iets extra’s mogen en willen doen. De wethouder ziet dat probleem ook en wil ambtenaren meer tijd en geld gaan geven om dit soort zaken zelf sneller met bewoners aan te pakken.

De stichting heeft ook een praktische werkwijze voorgesteld om de gemeente zelf beter te laten participeren met bewoners. Met die methode heeft de stichting al tien jaar ervaring. Daarom schrijft de wethouder in haar tweet ook dat het ‘College aan zet’ is. Dat waardeert de stichting.

De stichting heeft aangegeven dat meer straten in Oud-Charlois willen meedoen met de aanpak van het samen met bewoners opstellen van een visie, waarmee bewoners jarenlang kunnen samenwerken met de gemeente. Het is een innovatieve werkwijze die resultaten oplevert. De stichting gaf tot slot aan dat ze haast heeft. “Ook de Boergoensevliet op Zuid verdient een aanpak zoals de singels op de rechteroever die in het kader van het gemeentelijke Singelplan in de afgelopen jaren hebben gekregen. Zuid mag niet achterblijven. Benut de talenten die hier wonen. Wijkverrijken kan ook op Zuid.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *