Realiseer een structurele omleidingsroute en versmal de Dorpsweg-Groene Kruisweg

Stichting Charlois aan de Vliet heeft vandaag een brief gestuurd aan de wethouders voor mobiliteit en NPRZ in verband met onnavolgbare omleidingsroutes voor de werkzaamheden aan de kruising Dorpsweg-Wolphaertsbocht tijdens de zomermaanden. Er is een betere en structurele oplossing mogelijk.

Geachte mevrouw Bokhove en heer Moti,

Wie Rotterdam binnenrijdt vanaf de rondweg via de Groene Kruisweg wordt met een geel bord aangespoord om naar de website www.rotterdamonderweg.nl te gaan om zo de zomerse wegblokkades op Zuid te mijden. Los van het feit dat het verboden is om tijdens het rijden een website op te zoeken (Rij mono), levert de site onnavolgbare informatie op. Het gevolg zal zijn dat onze woonstraten in Oud Charlois deze zomer (vanaf komende maandag gedurende zes weken) vastlopen met doorgaand verkeer. Er is een eenvoudige oplossing, die al in 2013 is voorgesteld door het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ). Wat we hier voorstellen is de heldere omleidingsroute die de gemeente zelf al sinds 2013 als vaste route wil instellen. We hebben in de afgelopen maanden diverse gemeenteambtenaren al meer keren hierop gewezen. Echter zonder resultaat.

De omleidingsroute ziet er als volgt uit. Wie de stad binnenrijdt via de Groene Kruisweg en naar de Maastunnel wil, moet met borden worden geleid naar de Korperweg, Waalhaven Oostzijde en de Doklaan. Dan blijft het doorgaande verkeer buiten de woonwijken Oud Charlois en Carnisse. Wie vanaf de Groene Kruisweg naar Zuidplein wil, kan de bestaande route volgen.
De route Groene Kruisweg-Dorpsweg moet – zoals in 2013 al is voorgesteld door het NPRZ – vanaf de Oldegaarde worden versmald tot twee rijstroken: één heen en één terug. De zeven rijstroken brede Dorpsweg is steeds drukker en gevaarlijker. Dit jaar vielen er al ten minste zes gewonden bij drie zware aanrijdingen te betreuren.  De oversteekbaarheid van de zeven rijstroken brede Dorpsweg moet beter worden, schreef het NPRZ al in 2013. Dat kan als de weg veel smaller wordt.

De Dorpsweg wordt deze zomer ter hoogte van de Wolphaertsbocht afgesloten omdat de tramrails moeten worden vernieuwd én omdat er een extra toegang naar de Maastunnel moet worden gerealiseerd. Dat laatste gaat geheel in tegen het gemeentelijke beleid om het aantal toegangsroutes naar de Maastunnel te verminderen en zorgt bovendien voor nog meer sluipverkeer in onze woonwijk.

Wij gaan graag op korte termijn met u in gesprek over een concrete, veilige en duurzame oplossing die geheel past in het langjarige gemeentelijke beleid. We hebben ook concrete voorstellen om onze wijk in één dag fietsers- en voetgangersvriendelijk te maken. Geheel volgens de doelstellingen van uw college.

Met vriendelijke groet,
Stichting Charlois aan de Vliet

2 gedachten over “Realiseer een structurele omleidingsroute en versmal de Dorpsweg-Groene Kruisweg”

  1. De reactie welke hierboven is geformuleerd deel ik voor 100 %.
    De vele kinderen in de wijk, alsmede wonende aan de Vliet zullen de beslissingsmaker dankbaar zijn als het bovenstaand advies wordt gevold.

  2. Een heel goed stuk waar wij , bewonersvereniging werkgroep Oud Charlois, volledig achter staan en u op onze steun kunt rekenen.

    Inderdaad houden ook wij ons hart vast voor al dat zware verkeer, terwijl er een verbodsbord staat voor vrachtwagens aan het begin van de Blommensteynweg, in de wijk en over de route Dorpsweg, Nachtegaalplein, Verboomstraat zo naar de Waalhaven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *